Osigurana bespovratna sredstva za projekt “Sanacija lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom – jama Sovjak“

Danas je svečano potpisan ugovor kojim su osigurana bespovratna EU sredstava za projekt „Sanacija lokacije visokoonečišćene opasnim otpadom – jame Sovjak“. U razdoblju od 1956. do 1990. godine  u jamu Sovjak, u neposrednoj blizini naselja neprimjereno je odlagan otpad, a procjenjuje se da se trenutno u jami nalazi do 152.000 m3 otpada. Stoga je Strategijom gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj, lokacija Sovjak u općini Viškovo, evidentirana kao „Crna točka“ odnosno lokacija visoko onečišćena opasnim otpadom te se pristupilo iznalaženju adekvatnog rješenja, a u čemu je, uz stručnjake iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, aktivno sudjelovalo i lokalno stanovništvo kao i predstavnici vlasti Općine Viškovo.

„Cilj ove sanacije je, između ostaloga, ukloniti negativni utjecaj opasnog otpada na stanovništvo i okoliš te poboljšati uvjete života“, rekla je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, dodavši kako „sanacija neće biti ni jednostavna, ni laka, ni ugodna no naša je odgovornost i obveza iskoristiti mogućnosti korištenja EU sredstava koje su nam pružene kako bi jednom zauvijek ovaj ekološki problem trajno uklonili, a budućim generacijama ostavili ovaj vrijedan prostor za neke druge namjene i aktivnosti poput  prostora za rekreaciju i korištenje slobodnog vremena što je sada nezamislivo“.

„Današnje potpisivanje ugovora rezultat je dugogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti koje je trebalo poduzeti. Radi se o zahtjevnom i složenom poslu, radovi će se provoditi u neposrednoj blizini kuća i zato ćemo kod odabira izvođača radova inzistirati na maksimalnom poštivanju mjera zaštite. Intenzivirat ćemo komunikaciju s lokalnim stanovništvom te ih kontinuirano informirati o tijeku sanacije. Svjesni smo da su oni ti koji će podnijeti najveći teret sanacije te želimo biti otvoreni i dostupni za sva njihova pitanja“ rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta sanacije je 377.168.323,06 kn, a za sanaciju je osigurano 320.593.075,06 kn bespovratnih EU sredstava, odnosno 85 % ukupne vrijednosti projekta. Realizacija pojekta je predviđena do kraja 2023. godine.

„Danas sa sigurnošću mogu reći kako svjedočimo jednom od najvažnijih trenutaka u zaštiti okoliša u Hrvatskoj, u sanaciji jame koja desetljećima ugrožava kvalitetu života ljudi i negativno utječe na okoliš ovoga kraja. Drago mi je stoga što smo zajedničkim snagama omogućili da se ovaj problem konačno krene rješavati“ rekao je ministar Ćorić.