Obavezno nošenje zaštitnih maski u sredstvima javnog prijevoza

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je izmjenu Odluke o načinu organizacije javnog prometa za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Sukladno odluci, od 25. lipnja 2020. godine, obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice prilikom korištenja javnog gradskog prijevoza.
U Odluci stoji: “Vozači, ostali zaposlenici u prijevoznom sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu obvezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice te se pridržavati općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na vožnju javnim prometom. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo, odnosno vozač ne smije započeti vožnju ukoliko se u prijevoznom sredstvu nalaze putnici bez medicinske maske ili maske za lice.”

Stožer civilne zaštite RH donio je i dopunu Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske kojom je utvrđen poseban režim ulaska u Republiku Hrvatsku osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe dužne su boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu odnosno drugom odgovarajućem prostoru u vremenskom trajanju od 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Obveza samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u RH tranzitiraju kroz navedene zemlje.