Početna

03.12.2019

Temeljem članka 23a. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju („Narodne novine“, broj: 10/97, 107/07, 94/13 ), članka 3. Pravilnika o sadržaju i trajanju programa predškole („Narodne novine“, broj: 107/14 ), članka 46. stavka 2. točke 8. Statuta Dječjeg vrtića Viškovo, a u svezi odluke ravnatelja o utvrđivanju kriterija za upis u program predškole za 2020. godinu, Dječji vrtić Viškovo objavljuje

Javni poziv za upis djece u program predškole za pedagošku godinu 2019./2020.

02.12.2019

Na temelju Odluke o raspisivanju javnog poziva za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje, Općinska načelnica Općine Viškovo dana 28. studenog 2019. godine raspisuje: 

Javni poziv za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje  

Zahtjev za dodjelu kompostera

19.11.2019

Unatoč kiši, obilježavanje 18. studenog, dana pada grada heroja i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara sinoć je u Viškovo privuklo nekoliko stotina učenika osmih razreda Osnovne škole Sveti Matej,  mještana, predstavnika braniteljskih udruga, udruga roditelja, udovica i obitelji poginulih branitelja, sportskih udruga i udruga civilnog društva. Tiho i dostojanstveno, s upaljenim svijećama u koloni sjećanja koračali su i općinska načelnica Sanja Udović, njezini zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić, predsjednica Općinskog vijeća Ksenija Žauhar, nekoliko općinskih vijećnika i mnogi drugi. Inicijativa za Kolonu sjećanja prije četiri godine potekla je od strane Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji čiji je predsjednik Luka Matanić rekao kako su se ove godine odlučili Kolonu sjećanja organizirati na sam dan pada grada Vukovara kako bi svi oni koji nisu mogli jučer biti u Vukovaru mogli iskazati pijetet žrtvama Vukovara, Škabrnje i cijele Hrvatske. Općinska načelnica istaknula je kako se na Viškovu posebna pažnja posvećuje obiteljima čiji su članovi poginuli u Domovinskom ratu, a koje su se nakon rata doselile na područje Viškova. Upravo su mimohod i kolona sjećanja prilika da dokažemo zajedništvo u iskazivanju pijeteta žrtvama Vukovara, ali i zahvale svima koji su dali svoj doprinos obrani i stvaranju Republike Hrvatske, poručila je Udović kojoj je posebno drago što se u organizaciju aktivno uključio i Savjet mladih koji je, među ostalim, nabavio svijeće za učenike. Predsjednik Savjeta mladih Ivan Sušanj rekao je kako se Savjet uključio u ovu akciju jer i mladi na području Viškova prepoznaju da ne možemo graditi budućnost bez poznavanja prošlosti i na ovaj način pokazuju da Viškovo poznaje prošlost, cijeni žrtvu Vukovara i cijele Hrvatske te na ovaj način gradi svoju sretnu budućnost. Kolona sjećanja krenula je s parkirališta Milihovo prema Trgu na brege gdje su svijeće postavljene u veliko slovo „V“ koje simbolizira Vukovar, Viškovo i znak pobjede. Potom je u crkvi Svetog Mateja služena sveta misa.

13.11.2019

Obzirom na dolazak hladnijeg vremena i sve češćih obilnih oborina, Halubike sustav za iznajmljivanje prestaje s radom do proljeća odnosno pojave ljepšeg vremena. U međuvremenu će se napraviti završni pregled bicikli i popraviti eventualni kvarovi. Bicikle će se na primjeren način uskladištiti do proljeća kada će posjetitelji moći ponovno uživati u bicikliranju desetinama kilometara biciklističkih staza u našoj okolici.

12.11.2019

Osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa će niske temperature izostati i idućih 10-ak dana, sinoptička situacija donijet će obilne oborine. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju.
Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i Primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone. Uz sve to, od utorka do četvrtka bit će i vrlo vjetrovito, uz jako i olujno jugo pa će danas udari vjetra dosezati vrijednosti od 70 do 110 kilometara na sat. Uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta. 

11.11.2019

20 godina rada Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora obilježeno je 8. studenog u Ronjgima. Čitaonica je osnovana daleke 1904-e godine u Svetom Mateju – današnjem Viškovu. Danas knjižnica broji gotovo 1800 aktivnih članova kojima je na raspolaganju više od 50 tisuća svezaka. U njoj se održavaju književne večeri, pričaonice, predavanja, predstave, izložbe, likovne i kreativne radionice. Članovi knjižnice mogu svakodnevno u čitaonici pregledati 30-ak tiskovina (dnevnih, tjednih i mjesečnih).
Kao osnivač, Općina Viškovo Halubajsku zoru financira s oko 700 tisuća kuna godišnje. „Profesionalizacija knjižnične djelatnosti počela je 1999.-e godine Odlukom o osnivanju Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora čime je općina pokazala iznimno poštovanje knjižničarske struke od strane lokalne samouprave“, rekla je općinska načelnica Sanja Udović posebno ponosna na rad knjižnice s djecom i mladima jer se, među ostalim, stalno provodi akcija „I bebe trebaju knjige, omogućimo im to pravo“. Provodi se i projekt Mama-dijete u kojem se u dogovoru s trudnicama prate njihove trudnoće kroz preporuke za čitanje u izdvojenom kutku za roditelje.
Uz čestitke za 20-godišnji rad na obogaćivanju Viškova, od Općine su dobili didaktičko-edukativne društvene igre za djecu različite dobi. Ravnateljica Branka Miočić u prezentaciji se osvrnula na 20-ogodišnju povijest te izdvojila najvažnije trenutke poput uređenja ogranka Viškovo u što je Općina uložila 200 tisuća kuna, uvođenja Knjigomata, otvaranja čitaonice, digitalizacije knjižnice. Zaslužnim institucijama, suradnicima, udrugama i pojedincima, uručene su zahvalnice, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Darko Đekić i klapa Mirakul.

08.11.2019

Petnaestogodišnja Laura Lisac, od svibnja prošle godine stanovnica Viškova, jedna je od najperspektivnijih hrvatskih karatistica u mlađim kategorijama. To je još jednom dokazala na nedavnom Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore koje se održalo Santiagu u Čileu osvojivši brončanu medalju u konkurenciji kadetkinja preko 54 kilograma. Tim povodom, Lauru i oca Damira, u prostorima Općine Viškovo primili su općinska načelnica Sanja Udović, zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić te tajnik Zajednice sportskih udruga Općine Viškovo Dino Klaić. To je vaš trud, vaš angažman i vaš uspjeh te vam najiskrenije čestitam, poručila je općinska načelnica članici Karate kluba Delta, višestrukoj državnoj prvakinji te viceprvakinji i prvakinji Balkana Lauri Lisac koja je u primorsko-goransku županiju donijela medalju sa svjetskog prvenstva u karateu nakon dugih 10 godina čekanja. Karateom se bavi već 8 godina i dosad je osvojila oko 170 medalja i 60-ak pehara. Lauru u sljedećih 6 mjeseci čekaju državno i europsko prvenstvo, turnir svjetske razine u Veneciji te prvenstvo Balkana.

Govoreći o ulaganjima Općine Viškovo u rad sportskih udruga i klubova, načelnica Udović rekla je kako su u Općini prije dvije godine unaprijedili praćenje sporta pa je osnovana Zajednica sportskih udruga Općine Viškovo koju Općina financira s više od milijun kuna godišnje. Zajednica je od prije dvije godine, među ostalim, zadužena za kategorizaciju sportaša, određivanje kriterija te raspodjelu općinskih financijskih sredstava udrugama i vrhunskim sportašima. Zajednica sportskih udruga će Lauru Lisac poduprijeti s 2 tisuće kuna. Općina će nastaviti ulagati u infrastrukturu, a rad sportskih udruga i klubova profesionalno će nadzirati Zajednica sportskih udruga čiji su rezultati već vidljivi, zaključila je načelnica. Na kraju prijema, Općina Viškovo je Lauru razveselila priznanjem, buketom cvijeća, ali i prigodnim korisnim poklonom – rukavicama te kompletom štitnika za ruke i noge.

30.10.2019

Milana Jakšić jedina je učiteljica iz Osnovne škole Sveti Matej Viškovo koja je povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja nagrađena od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tim je povodom u prostorima Općine Viškovo za nju organiziran prijem na kojem su joj na ovom uspjehu čestitali općinska načelnica Sanja Udović, te njezini zamjenici Snježana Podobnik i Denis Mladenić. Tom je prilikom općinska načelnica poručila kako je nužno pratiti trendove u obrazovanju, a Milana Jakšić je, inače profesorica informatike, pravi primjer toga. Ravnatelj škole Josip Crnić kaže kako je profesorica Jakšić zaslužna za praćenje informatizacije u svim segmentima rada škole. Osim toga, zahvaljujući njoj, stručni ispiti za nastavnike informatike iz primorsko-goranske, istarske i ličko-senjske županije, održavaju se upravo u viškovskoj osnovnoj školi. Milana Jakšić nagrađena je zbog sudjelovanja i organizacije predavanja, radionica i edukacija na državnoj i međunarodnoj razini, zbog unaprijeđenja rada škole, uvođenja inovativnih metoda podučavanja i vrednovanja u školi, rada u stručnim vijećima i udrugama, aktivnosti na međunarodnim projektima, pisanja stručnih članaka, oblikovanja nastavmih materijala i obrazovnog sadržaja te općenito rada na unaprijeđenju sustava obrazovanja. 

29.10.2019

Od srijede, 30.10.2019.g. zbog građevinskih radova na dijelu ceste Viškovo – Saršoni, na autobusnoj liniji 11 uvodi se minibus (relacija Viškovo – Saršoni).  Minibus će prometovati od Saršona do Viškova i vezat će se na liniju 11, koja će iz Rijeke prometovati do Garića i obratno.

Školski polasci autobusne linije 11 prometovat će minibusom Viškovo – Saršoni – Garići. Polasci na relaciji Marčelji –  Sroki – Brnčići – Viškovo prometovat će autobusom. 

 

25.10.2019

Općina Viškovo u suradnji s Dječjim vrtićem Viškovo, Komunalnim društvom Viškovo i Turističkom zajednicom Općine Viškovo s radošću se uključila u nacionalnu akciju „ Zasadi drvo ne budi panj“. 

Danas je svoj doprinos akciji dalo Komunalno društvo Viškovo. Uz nazočnost općinske načelnice Sanje Udović, njezinih zamjenika Snježane Podobnik i Denisa Mladenića te direktora Komunalnog društva Viškovo Dragana Blaževića, stabla su posađena u centru Saršona uz autobusnu stanicu gdje će s vremenom stvoriti prirodni hlad. 

Jučer je pak, 20-ak sadnica hrasta posađeno uz pješačku stazu Putić od miće i vele sopele. U sadnji su, uz zamjenicu i zamjenika općinske načelnice, sudjelovali učenici Medicinske škole iz Rijeke predvođeni profesoricom Nikolinom Krasnići kojoj se ujedno zahvaljujemo što su sadnice odlučili posaditi upravo na području naše Općine. 

Prva stabla u sklopu akcije na području naše Općine posađena su u Dječjem vrtiću Viškovo i to sadnice oraha, hrasta i bora. Sadnicu bora Dječjem vrtiću poklonila je Turistička zajednica Općine Viškovo. U sadnji su sudjelovale vrtićke skupine Vjeverice, Sovice, Pčelice, Bubamare, Vrapčići i Ježići, zamjenici općinske načelnice Snježana Podobnik i Denis Mladenić, direktorica Turističke zajednice Marine Jurić te ravnateljica vrtića Ingrid Lončarić.  

Sva sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala, kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina, podsjetili svakog pojedinca da je dio ekosustava i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

 

23.10.2019

Uz nazočnost zamjenice općinske načelnice Snježane Podobnik, zamjenika Denisa Mladenića, direktorice Turističke zajednice Marine Jurić i ravnateljice vrtića Ingrid Lončarić, prva stabla posadile su vrtićke skupine Vjeverice, Sovice, Pčelice, Bubamare, Vrapčići i Ježići. 

Općina Viškovo u suradnji s Dječjim vrtićem Viškovo, Komunalnim društvom Viškovo i Turističkom zajednicom Općine Viškovo s radošću se uključila u nacionalnu akciju „ Zasadi drvo ne budi panj“. U akciju se u suradnji s Općinom Viškovo uključila i Medicinska škola u Rijeci. 

Građanska inicijativa "Dani kolektivne sadnje drveća" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena - ističu pokretači inicijative pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj", a kojom se planira kolektivna sadnja drveća od 25. do 27. listopada 2019.godine. 

Prva stabla posađena su danas u Dječjem vrtiću Viškovo i to sadnice oraha, hrasta i bora. Sadnicu bora Dječjem vrtiću poklonila je Turistička zajednica Općine Viškovo, a u sadnji su sudjelovale skupine Vjeverice i Sovice. Uoči sadnje, profesorica Medicinske škole Božica Vičević vrtićkim skupinama Pčelice, Bubamare, Vrapčići, Ježići održala je kratko predavanje o životinjama, a potom su učenice Medicinske škole s djecom održale tjelovježbu. Nakon toga su I te vrtićke skupine sudjelovale u sadnji oraha i hrasta. 

Sutra će se, u suradnji s Medicinskom školom, 20-ak sadnica hrasta posaditi uz Putić od miće i vele sopele, a u petak na novouređenoj javnoj površini u centru Saršona. 

Sva sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske, na privatnim i javnim površinama, zasade što više stabala, kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina, podsjetili svakog pojedinca da je dio ekosustava i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

 

23.10.2019

Za srijedu, 23.10.2019. godine je najavljeno povremeno zatvaranje vode u periodu od 8 do 20 sati na lokacijama: Garići, Globići, Klići, Pogled i Zorzići dok je zbog radova na prespoju za novi vodovodni mimovod potpuno isključenje vode u periodu od 8 do 20 sati na lokacijama: Biškupi, Brtuni, Bujki, Marićeva draga, Mladenići, Ronjgi i Trtni od k. br. 12-48.

Molimo Vas za razumijevanje.

 

22.10.2019

Općina Viškovo trenutačno provodi niz projekata sufinanciranih iz raznih programa i fondova Europske unije. Bespovratnim europskim sredstvima financiraju se projekti u mnogim područjima – od djece i mladih, preko komunalne infrastrukture, do poticanja zapošljavanja ranjivih skupina zajednice te pomoći starim i nepokretnim mještanima. Posljednji u nizu ugovorenih je projekt “Od prevencije do zdravlja”. Više o europskim projektima pogledajte na LINKU.

22.10.2019

U utorak, 22. listopada 2019. godine, zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić u Ministarstvu zdravstva potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspješne prijavitelje u okviru 2. Odluke o financiranju Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza 1”.  

Projekt „Od prevencije do zdravlja” uspješno je prijavila Općina Viškovo kao prijavitelj te u projekt uključila i Općinu Lopar kao partnera. Za provođenje niza projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje odnosno 496.914,53 kune iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020.

Svrha je projekta potaknuti stanovništvo na promišljanje o važnosti zdravog načina života. S ciljem prevencije raka pluća organizirat će se medijska kampanja protiv pušenja pod nazivom „Postanite i ostanite nepušač” te razne edukacije, seminari i radionice koje će biti usmjerene na prevenciju stresa, poticanje kretanja te zdrave prehrane. Sukladno tome, organizirat će se manifestacija „Tjedan zdravlja” tijekom kojeg će se posjetitelji upoznati s konceptom zdrave prehrane, rizicima aktivnog i pasivnog pušenja, mogućnostima rekreacije, tehnikama opuštanja i nošenja sa stresom - sve s ciljem podizanja kvalitete života na višu razinu. Po dvije manifestacije Tjedan zdravlja održat će se u Viškovu i Loparu,  organizirati 13 radionica/predavanja i seminara te jedna javna tribina na temu rizika od pušenja te predavanje o metodama prestanka pušenja.

Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području općina Viškovo i Lopar. Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnost prevencije bolesti.

Projekt „Od prevencije do zdravlja” pridonijet će povećanju znanja i svijesti o važnosti promicanja zdravlja i prevenciji bolesti raka pluća, a svoje će aktivnosti usmjeriti na promicanje zdravih navika i zdravlja. Općine Viškovo i Lopar fokusiraju se na ciljane skupine: mlađe od 25 godina, starije od 54 godine, zaposlene i samozaposlene osobe, nezaposlene uključujući dugotrajno nezaposlene te neaktivno stanovništvo kojima će se pružiti edukacija, pomoć i motivacija radi primjene zdravih životnih navika u svakodnevnom životu.

Zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić poručuje kako mu je drago što je Općina uspješno prijavila još jedan u nizu europskih projekata. Očekuje kako će aktivnosti projekta „Od prevencije do zdravlja“ biti primjer dobre prakse i ostalim jedinicima lokalne samouprave i svim zainteresiranim stranama. Naime, smanjena stopa obolijevanja cjelokupnog stanovništva trebala bi u konačnici rezultirati uštedama u zdravstvenom sustavu te posljedično dovesti do boljih zdravstvenih pokazatelja. 

 

17.10.2019

Cestovna i komunalna infrastruktura, djeca i mladi, školstvo, socijalni programi, sport i rekreacija - samo je dio područja u koje Općina Viškovo kontinuirano ulaže značajan dio svojih proračunskih sredstava. Što je sve napravljeno za naše mještane u samo godinu dana poslušajte i pogledajte u prigodnom VIDEU.

 

09.10.2019

Šetnja naziva „Prošeći se z manun… po zvončarskeh puteh“ održati će se u subotu, 12. listopada 2019. s polaskom u 9:00 sati s parkirališta Milihovo.

Pridružite nam se u jesenskoj šetnji, relaksirajte se i upoznajte s tradicijom i prirodim okruženjem Općine Viškovo uz stručno vodstvo licenciranih vodiča Hrvatskog planinarskog saveza.

Pješači se na vlastitu odgovornost i nema kotizacije. Treba se primjereno obući jer pješačimo šumskim stazama.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u boravku na svježem zraku i edukativnoj šetnji!

07.10.2019

U ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine na Spomen obilježje branitelja u Domovinskom ratu položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana neovisnosti.

Polaganju vijenaca prisustvovali su zamjenici Općinske načelnice Općine Viškovo Snježana Podobnik i Denis Mladenić, predsjednica Općinskog vijeća Općine Viškovo Ksenija Žauhar te članovi Općinskog vijeća Općine Viškovo i Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i predstavnici Crvenog križa Općine Viškovo.

Svijeće su također zapalili i predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata PGŽ i Udruge udovica poginulih branitelja Domovinskog rata PGŽ.

 

03.10.2019

Od srijede, 02.10.2019. god  pa do završetka građevinskih radova zatvara se dio ulice Štefani za sav promet te se privremeno mijenja dio  trase linije 17 i to na slijeći način:
Linija 17 prometuje redovnom trasom od stanice Viškovo škola Sv. Matej do stanice Gornji Marinići odakle skreće desno u Ul. Mučići do Bezjaka u polasku i povratku.

 

03.10.2019

HBOR je započeo s provedbom novog financijskog instrumenta- Investicijski krediti za ruralni razvoj. Provedba financijskog instrumenta je putem slijedećih poslovnih banaka- OTP banka d.d., Privredna banka d.d. i Zagrebačka banka d.d. koje imaju ulogu zaprimanja, obrade i isplate kredita krajnjim korisnicima dok je HBOR upravitelj fonda sredstava.

Krediti se mogu koristiti u rasponu od EUR 50.001,00 do EUR 1.000.000,00 s rokom otplate do 15 godina, uključujući poček do 3 godine odnosno 5 godina (za trajne nasade).

Cjeloviti tekst programa

30.09.2019

Dvadeset i sedmu godinu za redom mještani i drugi posjetitelji mogli su uživati u bogatom programu manifestacije Matejna koja se održala u razdoblju od 15. do 22. rujna. Zahvaljujemo našim vrijednim udrugama i njihovim članovima na aktivnom uključivanju i doprinosu našoj najvećoj manifestaciji i proslavi našeg zaštitnika sv. Mateja.

Pretplati se na Početna