Održan prijem za učenike i mentorice nakon izvrsnih rezultata na međunarodnom 5. milenijskom natjecanju iz kreativne industrije

U prostorima Općine Viškovo, općinska načelnica Sanja Udović održala je prijem za šestero učenica i učenika Osnovne škole sv. Matej koji su već drugu godinu za redom ostvarili izvrsne rezultate na međunarodnom Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije koje se održalo u Osijeku.

Svoja idejna rješenja u Osijeku predstavila su tri tima. Učenice Kala Kurelić, Laura Ličina, Mia Mohorovičić i Lea Šimičić iz 3. e razreda pripremale su se pod mentorstvom učiteljica Irene Zubičić i Ksenije Žauhar, dok je učenike Vita Udovičića (7.a) i Tijanu Mamula (7.e) pripremala učiteljica Jasmina Mamula. Na zanimljiv i kreativan način timovi su prezentirali kulturno-povijesnu baštinu Kastavštine. Na temelju našeg bogatog kulturnog identiteta, neiscrpnog izvora ideja, donosili su rješenja i stvarali proizvode. Tako su kreativnim idejnim rješenjem predstavili mitološke priče kraja kroz edukativnu slikovnicu i uporabne predmete te osmislili niz radijskih emisija kako bismo od zaborava spasili poznate i manje poznate mitske priče. Naše je učenike Povjerenstvo pohvalilo za kreativnost, inovativnost te očuvanje kulturne baštine i čakavskog zavičajnog govora. U kategoriji Kreativni sat viškovski su učenici osvojili visoko 2. mjesto.

Organizatori ovogodišnjeg natjecanja su Ekonomski fakultet u Osijeku, ujedno i domaćin natjecanja, Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji Andizet te Malac genijalac Osijek. Preko 450 natjecatelja u 135 timova iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Indije i SAD-a, predstavilo je svoje kreativne proizvode nadahnute bogatom kulturnom baštinom.

„Bez potpore Općine Viškovo ni ove godine ne bismo uspjeli realizirati sudjelovanje naših učenika na natjecanju u Osijeku. Stoga smo zahvalni Općini Viškovo i načelnici Sanji Udović na pruženoj financijskoj potpori u realizaciji našeg sudjelovanja na 5. Milenijskom natjecanju“, istaknuli su na prijemu u ime učenika Vito Udovičić i Tijana Mamula i izrazili nadu u nastavak ove suradnje.

Općinska načelnica Sanja Udović čestitala je mentoricama i učenicima rekavši kako joj je drago što u Viškovu imamo tako vrijednu i nadarenu djecu.

Milenijsko natjecanje je natjecanje međunarodnog karaktera iz područja kreativne industrije. Organizira se u tri kategorije pod nazivom Kreativni sat, Kreativni kalendar i Kreativni planet te obuhvaća sva obrazovna razdoblja od osnovne škole do fakulteta. Teme natjecanja su Glagoljica, Mitologija, Put svile, Vodik i Kulturni identitet za međunarodnu kategoriju. Odabrane teme povezene su s brendiranjem i zaštitom kulture i njezinim pretvaranjem u nove proizvode. Natjecanje potiče kreativnost i autorsko stvaralaštvo djece i mladih te služi kao platforma na kojoj će se okupljati mladi kreativci. Naglasak je na razvijanju vizija, inovativnosti i entuzijazma nadarenih mladih osoba. Ovakve aktivnosti su vrlo korisne jer potiču mlade ljude da kroz proces stvaranja novih ideja i proizvoda promiču svoju baštinu i ujedno razvijaju  ljubav prema kraju u kojem žive.  A osvojena nagrada našim je učenicima i mentoricama ponovno potvrda i poticaj u daljnjem radu i predstavljanju bogate kulturno-povijesne baštine našeg kraja.