Održana završna konferencija za medije projekta Ruke pomažu - faza 2

U Domu hrvatskih branitelja u Viškovu je održana završna konferencija za medije projekta „Ruke pomažu – faza 2“ koji je odobren u okviru poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza 3“ što ga je provelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.247,45 eura, a bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna RH (15%) i iz Europskog socijalnog fonda (85%). Nositelj projekta je Općina Viškovo, partner je Općina Klana, a u ulozi obveznih partnera bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Rijeka te Centar za socijalnu skrb Rijeka. Konferenciji su, između ostalih, nazočili zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

„Općina Viškovo je nositelj ovog projekta, a partner Općina Klana s kojom smo imali vrlo kvalitetnu suradnju na ovom projektu i u prethodnoj fazi pa mi je drago da smo nastavili istim putem i u istom sastavu. Ovaj projekt polučio je cijeli niz pozitivnih efekata – od olakšavanja pristupa zapošljavanju, osnaživanja radnog potencijala žena, ublažavanja posljedica nezaposlenosti, poticanja socijalne uključenosti, povećanja kvalitete života starijih i nemoćnih osoba i tako dalje. Kroz ovaj projekt smo nastavili pomagati našim starijim i nemoćnim sumještanima kroz uslugu gerontodomaćica koje su pružale podršku za ukupno 24 korisnika u Viškovu i isto toliko u Klani. Temeljem ovog projekta koji se provodio ukupno 8 mjeseci, u Viškovu su zaposlene 4 žene i isto toliko u Klani. Riječ je o ženama s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, odnosno pripadnicama teže zapošljivih/ranjivih skupina. Radile su  kao gerontodomaćice i tijekom 6 mjeseci brinule o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju kroz pomoć u dostavi namirnica, nabavci kućansko-higijenskih potrepština, pripremi obroka, održavanju čistoće prostora te brigu o higijeni, kao i pomoć u socijalnoj integraciji. Upravo ovo posljednje je mnogima od korisnika na neki način najviše trebalo. Za korisnike, starije odnosno nemoćne osobe u okviru projekta osigurani su paketi kućansko-higijenskih potrepština koje su im svaki mjesec tijekom pružanja usluge pomoći u kući dostavljale zaposlene gerontodomaćice“, rekao je zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić.

U nizu pozitivnih učinaka ovog projekta, načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić posebno je naglasila načelo socijalne integracije.

„Osim što se brine o zapošljavanju najranjivih skupina i žena koje su zbog svojih godina teže zapošljive, velika pozornost je na socijalnoj integraciji i povezanosti gerontodomaćica i korisnika. Klana se sastoji od 5 raštrkanih naselja i većinom je riječ o starijem stanovništvu pa nam je ovaj projekt bio od velike koristi. Korisnici su izuzetno zadovoljni pa smo imali samo pozitivne reakcije. Gerontodomaćice su se sprijateljile s ljudima od kojih neki godinama nisu izlazili izvan svojih kuća, a one su ih uspjele „izvući“ van. Apeliram na Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da što prije objavi novi Poziv te se nadam da će se Općina Viškovo ponovno uključiti jer je suradnja i u ovom drugom ciklusu projekta Ruke pomažu bila izuzetno uspješna. Jedina manjkavost drugog ciklusa je što je prekratko trajao odnosno samo 6 mjeseci. Mi u Klani smo zbog toga imali problem s pronalaskom gerontodomaćica jer im je radni odnos trajao samo 6 mjeseci. Stoga pozivam Ministarstvo da poziv objavi što prije i da razdoblje provedbe bude što dulje“, istaknula ja načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.

Usluge gerontodomaćica u Viškovu nisu novost jer se pružaju i kroz dva EU projekta u provedbi gdje je Općina Viškovo partner. Prvi je vrijedan nešto manje od 300 tisuća eura i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o projektu "Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga" gdje je nositelj projekta Udruga umirovljenika Viškovo, a Općina Viškovo partner. Usluge gerontodomaćica našim starijim i nemoćnim sumještanima pružaju se i u sklopu EU projekta „Dostojanstvena starost u vlastitom domu – socijalne usluge Urbane aglomeracije Rijeka“ gdje je nositelj Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, a partner Općina Viškovo. I taj je projekt vrijedan gotovo 300 tisuća eura kuna i u cijelosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda.