Općina Viškovo i ove godine dobila priznanje za proračunsku transparentnost od Instituta za javne financije

Institut za javne financije predstavio je rezultate devetog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Općina Viškovo i ove je godine od Instituta za javne financije dobila priznanje za proračunsku transparentnost koja je mjerena u razdoblju studeni 2022. – travanj 2023. godine. Kao jedinoj hrvatskoj općini koja je u svim dosadašnjim ciklusima istraživanja osvojila maksimalan broj bodova, Viškovu je javno uručeno priznanje na predstavljanju koje je održano u Zagrebu.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. godine. To su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021. godinu, izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022. godinu, prijedlog proračuna za 2023. godinu, izglasani proračun za 2023. godinu te proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

„Iznimno mi je drago da je jedino Viškovu ovo priznanje uručeno javno jer je to još jedan dokaz našeg bezrezervnog opredijeljenja prema proračunskoj transparentnosti. Ovo je i dokaz da smo poštivali obveze iz Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama te preporuka Ministarstva financija čiji je cilj podići proračunsku transparentnost. Viškovo se nije zadržalo samo na osnovnim koracima proračunske transparentnosti već činimo i dodatne iskorake za povećanje povjerenja. Tako smo svojedobno među prvim jedinicama lokalne samouprave izradili i svakom kućanstvu dostavili Proračun u malom, ali i Dječji proračun. Isto ćemo činiti i nadalje kako bi sve naše mještane informirali o projektima i aktivnostima koje ćemo poduzimati u cilju unapređenja uvjeta i standarda života na području naše Općine. Novi iskorak vidljiv je od proteklog tjedna kada je na općinskoj web stranici otvorena posebna rubrika „Transparentnost“ gdje su na jasno čitljiv i pregledan način objavljene informacije o trošenju proračunskih sredstava Općine i njenih proračunskih korisnika odnosno Dječjeg vrtića Viškovo, Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica „Halubajska zora“, Javne ustanove u kulturi Kuća halubajskega zvončara, Mjesnog odbora Marčelji, Vijeća srpske nacionalne manjine i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, a sve kako bi naši mještani i svi zainteresirani imali uvid u svaku proračunsku transakciju. Iako obveza objave ovih informacija sukladno zakonskim propisima za jedinice lokalne samouprave počinje tek iduće godine, i ovim korakom Općina Viškovo još jednom pokazuje da joj je proračunska transparentnost vrlo važna“, kaže općinska načelnica Sanja Udović.

Informacije o trošenju proračunskih sredstava prikazane su za prvo tromjesečje 2023. godine odnosno za razdoblje od 01. siječnja do 31. ožujka 2023. godine, a vrlo skoro krenut će i objava informacija na mjesečnoj razini. Aplikacija u svom prvom dijelu grafički prikazuje proračunske programe i njihov udio u ukupnom proračunu kao i same aktivnosti unutar istih, ali i aktivnosti koje svaki program sadrži.  U drugom dijelu aplikacije nalazi se filter za pretragu te se svi objavljeni podaci mogu pretraživati po više kriterija i to: po aktivnostima u Proračunu, po ekonomskoj klasifikaciji, po funkcijskoj proračunskoj klasifikaciji, po poslovnim partnerima, OIB-u i opisu troška, po datumu nastanka odnosno iznosu troška i drugim kriterijima.