Kalendar događaja 2013

SIJEČANJ I VELJAČA 2013.

17.01. ANTONJA
Početak pusnih zbivanja na području Općine Viškovo, okupljanje maškara i zabavni program, predaja općinskog ključa Pusnom meštru i maškarama i vješanje pusta.
 

19.01.  14. HALUBAJSKI KARNEVAL
Halubajski karneval održava se od 2000. godine, a upravo je dugogodišnja tradicija Halubajskih zvončara bila je okosnica organiziranja Halubajskog karnevala.Halubajski karneval manifestacija je i tradicionalni događaj već 11 godina i iz godine u godinu okuplja sve više maškaranih grupa. Karneval je nacionalnog karaktera i svake godine je sve posjećeniji, broj posjetitelja procjenjuje se na nekoliko tisuća.
 

12.02. PUST
Označava kraj pusnih zbivanja. Okupljanje maškara i zabavni program, paljenje pusta i vatromet. Na pusni utorak maškare se okupljaju na Brege, uz zabavni program tom se prilikom izvlače dobitnici nagrada Zvončarske tombole.  Uz potporu Halubajskih zvončara istog dana pali se pust.Tijekom Pusta održava se i niz drugih aktivnosti, a svake subote u Domu Hrvatskih branitelja u organizaciji Halubajskih zvončara održavaju se Pusni tanci.U Boćariji na Marinićima održava se Pusni turnir u briškuli i trešeti za župana, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina  kao i maškarani ženski boćarski turnir, a u Domu hrvatskih branitelja dječji maškarani tanci.
U Marčeljima već tradicionalna manifestacija „Smotra mićeh zvončari“.
 

TRAVANJ 2013.

11.04. – 15.04. DAN OPĆINE VIŠKOVO /15. travnja/
Dan Općine Viškovo obilježava se 15. travnja. Toga se dana 1993. godine prvi puta sastalo Općinsko vijeće Općine Viškovo. Tijekom trajanja Dana Općine Viškovo niz kulturnih i športskih udruga predstavlja svoj rad prigodnim programima i natjecanjima.

SVIBANJ 2013.

05.05. „MAJEVICA“ – Fešta od mladega leta
Revitaliziranje tradicionalnih običaja halubajskog kraja. Nekada se prva nedjelja u mjesecu svibnju obilježavala plesom mladića i djevojaka prije odlaska na sezonske radove. Uz Majevicu se veže običaj poklanjanja cvijeća djevojkama koje bi se svidjele mladićima ili pak broskve onoj djevojci koja bi im se zamjerila.Uz raznovrstan zabavni program, puno smijeha i pjesme uz poznate izvođače, upoznat ćete se i sa tradicijskim udrugama halubajskog kraja te iskusiti pravu feštu po starinski.

LIPANJ 2013.

08.06. i 15.06. „ŠTERNE – IZVOR ŽIVOTA“ 
Kulturno-scensko-poetski program koji se održava na šternama na području Općine Viškovo uz nastupe lokalnih interpreta i zabavljača, kao i sudjelovanje niza udruga sa svojim kulturnim programima.Turistička zajednica Općine Viškovo osmislila je program koji će se održavati upravo na šternama koje se nalaze u našoj neposrednoj blizini i male su pozornice u skoro svakom naselju. Želja nam je oživjeti mjesta koja su nekada davno bila središte zbivanja i dati im osobito obilježje zanimljivim zabavno-scensko-poetskim programom i ponudom domaćih kolača i vina.

KOLOVOZ 2013.

01. - 05.08. KASTAV BLUES FESTIVAL
Glazbene blues radionice i koncert poznatih blues glazbenika.
(početkom kolovoza, točni datumi u 2012. godini)

RUJAN 2013.

11.09. – 22.09. „MATEJNA“
Manifestacija „Matejna” je dobila ime po zaštitniku župe i mjesta, Svetom Mateju. Slavi se svake godine 21. rujna. U 2009. godini proslavili smo 17 “Matejnu” Od lokalnog događanja prerasla je u razinu regionalnog događanja na kojoj se svojim programima predstavljaju sve udruge s područja Općine Viškovo, ali i nastupaju najpoznatije zvjezde hrvatske estrade.Najveći Viškovski blagdan na taj način okuplja veliki broj posjetitelja iz nama susjednih općina, gradova i županija.

LISTOPAD 2013.

12.10.  „Prošeći se s manun ....“
Šetnja šetnicom „Plešivac“ i pješačkom stazom „Lončeva griža“ povodom Dana pješačenja. Promoviranje šetnice i pješačke staze na području Općine Viškovo. Na određenim punktovima na šetnici posjetiteljima se dijele krafne i fritule te piće za osvježenje.

 

PROSINAC 2013.

24.12.  ADVENT U VIŠKOVU
Drugu godinu zaredom, Općina Viškovo i TZ Viškovo 24. prosinca 2013. godine na Trgu ispred crkve sv. Mateja, Općina Viškovo organiziraju blagdansku marendu, druženje uz prigodni program, vesele muzikante, djeda Božićnjaka i humanitarnu akciju za potrebite.