20 godina Halubajske zore

20 godina rada Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora obilježeno je 8. studenog u Ronjgima. Čitaonica je osnovana daleke 1904-e godine u Svetom Mateju – današnjem Viškovu. Danas knjižnica broji gotovo 1800 aktivnih članova kojima je na raspolaganju više od 50 tisuća svezaka. U njoj se održavaju književne večeri, pričaonice, predavanja, predstave, izložbe, likovne i kreativne radionice. Članovi knjižnice mogu svakodnevno u čitaonici pregledati 30-ak tiskovina (dnevnih, tjednih i mjesečnih).
Kao osnivač, Općina Viškovo Halubajsku zoru financira s oko 700 tisuća kuna godišnje. „Profesionalizacija knjižnične djelatnosti počela je 1999.-e godine Odlukom o osnivanju Javne ustanove Narodna knjižnica i čitaonica Halubajska zora čime je općina pokazala iznimno poštovanje knjižničarske struke od strane lokalne samouprave“, rekla je općinska načelnica Sanja Udović posebno ponosna na rad knjižnice s djecom i mladima jer se, među ostalim, stalno provodi akcija „I bebe trebaju knjige, omogućimo im to pravo“. Provodi se i projekt Mama-dijete u kojem se u dogovoru s trudnicama prate njihove trudnoće kroz preporuke za čitanje u izdvojenom kutku za roditelje.
Uz čestitke za 20-godišnji rad na obogaćivanju Viškova, od Općine su dobili didaktičko-edukativne društvene igre za djecu različite dobi. Ravnateljica Branka Miočić u prezentaciji se osvrnula na 20-ogodišnju povijest te izdvojila najvažnije trenutke poput uređenja ogranka Viškovo u što je Općina uložila 200 tisuća kuna, uvođenja Knjigomata, otvaranja čitaonice, digitalizacije knjižnice. Zaslužnim institucijama, suradnicima, udrugama i pojedincima, uručene su zahvalnice, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Darko Đekić i klapa Mirakul.