Kreće izgradnja petog kružnog raskrižja u Viškovu

U srijedu, 29. prosinca 2022. godine u Viškovu su potpisani Okvirni sporazum i Ugovori za projekt „Sanacija kolnika i izgradnja kružnog toka s rekonstrukcijom i građenjem građevina komunalne infrastrukture na ŽC5025 te uređenje javnih zelenih površina, lokalitet Viškovo centar“ čime su stvoreni preduvjeti za izgradnju petog kružnog raskrižja u Viškovu - kod groblja i skretanja za naselje Mladenići. 

Ugovore su potpisali načelnica Općine Viškovo Sanja Udović, ravnatelj Županijske uprave za ceste Robert Maršanić, direktor komunalnog društva vodovod i kanalizacija Andrej Marocchini i predstavnik izvođača radova iz tvrtke GP Krk Sanjin Purić.

U ime Primorsko-goranske županije prisutnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević koja je podržala ovaj kompleksan projekt i istaknula da su investitori pokazali visoki stupanj organiziranosti i koordinacije, a rezultat će biti nova vizura Viškova.

"Ovim petim raskrižjem podignut ćemo sigurnost prometovanja kroz centar Viškova i riješiti ćemo sigurnost svih sudionika u prometu, jer ovo je jedno od naših najfrekventnijih raskrižja. Osim same funkcionalnosti, dodana vrijednost ovog projekta je urbanističko-arhitektonsko uređenja centra Viškova jer je uz novi rotor projektirano i uređenje cjelokupnog okolnog prostora pa će cijela zona izgledati ljepše, modernije i urbanije." naglasila je Općinska načelnica Sanja Udović.

Sukladno projektu, izgradit će se kružno raskrižje s 3 privoza, a ovom će se investicijom značajno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice pješaka koji su najugroženija skupina sudionika, a taj prostor svakodnevno koriste za obavljanje poslovnih i privatnih obaveza. Poseban naglasak stavljen je na uređenje prilaza novoj poslovnici banke, trgovinama i ostalim poslovnim prostorima neposredno uz kružno raskrižje. Smanjit će se brzine prilaska raskrižju i samim time ublažiti posljedice u slučaju eventualnih nesreća, manje će se čekati na prilazima zbog neprekinutosti prometa pa će protočnost prometa u centru Viškova biti značajno bolja. 

Investicija je vrijedna 7,8 milijuna kuna, a zajednički ju financiraju Općina Viškovo u iznosu od 3,15 milijuna kuna, Županijska uprava za ceste u iznosu od 2,55 milijuna kuna i KD Vodovod i kanalizacija u iznosu od 2,1 milijuna kuna. Radove će izvesti GP Krk čija je ponuda bila najpovoljnija na javnom natječaju, a rok izvođenja radova je 230 dana.