Prijam za članove studijske grupe iz Srbije i Kosova

Od 2. do 4. travnja 2014. godine održan  je prijam za članove studijske grupe iz Srbije i Kosova, koji su u sklopu projekta Lokalno umrežavanje za održivi razvoj (LNSD) boravili u Rijeci. Prijam su održali riječki gradonačelnik Vojko Obrsnel i njegov zamjenik Marko Filipović. Tijekom posjeta članovi studijske grupe imali su se priliku upoznati s riječkim komunalnim projektima, ali i razvojem civilnog društva, strategijom razvoja grada i riječkom luke....
Projekt provodi Beogradski fond za političku izuzetnost, u suradnji s Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo iz Prištine. Cilj projekta je unapređenje suradnje na lokalnoj razini između Srbije i Kosova, razvoj demokratskog dijaloga o pitanjima održivog razvoja, organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama, razvoj komunikacije i suradnje između donosioca odluka lokalnih zajednica u Srbiji i na Kosovu i drugo.
Projekt se sufinancira sredstvima Delegacije Europske unije u Republici Srbiji.
Gradonačelnik Obersnel posebno je istaknuo razvoj civilnog društva u Gradu Rijeci, podsjetivši kako nakon potpisivanja Povelje o suradnji Grada Rijeke i nevladinog, neprofitnog sektora u odlukama koje se tiču raspodjele sredstava udrugama uvijek sudjeluju i predstavnici civilnog društva. Izuzetno uspješnim se pokazao i riječki model uključivanja što većeg broja građana u donošenje odluka, primjerice putem e-konzultacija, a sve to je, uz javnu objavu svih odluka i informacija na službenoj web-stranici, doprinijelo tome da je Grad Rijeka dva puta zaredom proglašen najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj.
U sklopu posjeta Rijeci studijskoj grupi prezentirana je Razvojna strategija Grada Rijeke 2014.-2020., Akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Rijeke i EU projekti u Gradu Rijeci. Nadalje, predstavnici Srbije i Kosova imali su prilike obići gradilište Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, odlagalište otpada Viševac i odlagalište opasnoga otpada Sovjak, potom kompleks Bazena Kantrida s kogeneracijskom energanom te se upoznati s razvojnim projektima Lučke uprave Rijeka.
Predsjednik Skupštine općine Obrenovac Željko Jovetić se u ime grupe iz Srbije zahvalio na zanimljivim i korisnim prezentacijama koje će im biti od velike koristi u njihovom radu, dodavši kako su ugodno iznenađeni svime viđenim. Ramadan Tafallari iz Prizrena kazao je kako će im riječka iskustva izuzetno koristiti ne samo u daljnjem razvoju društva, već i u približavanju Europskoj uniji. Budući da od Rijeke mogu puno toga naučiti, Tafallari je kazao kako će pokrenuti inicijativu o prijateljskom zbližavanju dvaju gradova.