Primarna selekcija OŠ Sveti Matej

Općina Viškovo i KD „Čistoća“ zajednički su ostvarili edukativni projekt s ciljem podizanja ekološke svijesti i važnosti primarne selekcije otpada. Milan Zagorac, edukator KD „Čistoće”, održao je učenicima OŠ „Sveti Matej“ predavanja na temu „Otpadnici na ulicama“. Ovom je edukativno-informativnom akcijom od početka do sredine listopada 2014. obuhvaćeno više od 900 učenika – polaznika škole Sv. Matej.
OŠ „Sveti Matej“ još je od davne 1999. godine uključena u projekt EKO-ŠKOLA u Republici Hrvatskoj, a od 2013. godine ponosni smo vlasnici trajnog zlatnog statusa Međunarodne EKO-ŠKOLE. Zbog toga smo rado ušli u projekt kojemu je cilj da kroz zanimljiva i edukativna predavanja učenici steknu i zadrže naviku odvajanja otpada te tako na najbolji mogući način skrbe o svom okolišu i promiču ekološke vrijednosti.
 
Edukator Milan Zagorac u svojim se predavanjima prilagodio dobnom uzrastu naših učenika. Pokazalo se da učenici OŠ „Sveti Matej“, pogotovo mališani iz razredne nastave, znaju jako mnogo o selekciji otpada, što je izuzetno dobra stvar jer „na mladima svijet ostaje“. Svakodnevno se u našim domovima pa tako i u školi proizvodi puno otpada kojeg se želimo riješiti pa ga bacamo u kantu za smeće. Učenicima je na razumljiv način objašnjeno kako i zašto je uopće potrebno otpad razvrstati već kod kuće (škole), prije nego se iznosi van, „na ulicu“. I u školi i na području Općine Viškovo postavljeni su tipizirani spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Zahvaljujući ovoj zanimljivoj edukaciji učenici su saznali mnoštvo novih pojedinosti o spomenutim spremnicima, popularno nazvanim Otpadnicima“. Učenici su naučili i koje su „omiljene sirovine“ Otpadnika, kako pripremiti sirovine koje ćemo odlagati u njih i gdje te sirovine završavaju. Predavanje je popraćeno prikazivanjem kratkih edukativno-informativnih filmova o odvojenom prikupljanju otpada koje možete vidjeti i na našem webu, a učenicima su također podijeljeni promidžbeno-edukativni materijali iz kojih mogu dobiti dodatne informacije o raspodjeli otpada.